torstai 3. lokakuuta 2013

Tšekkiläinen hunajakakku - medový dort !

Maistoin Tšekissä Marlenka nimistä hunajakakkua ja tulihan sitä ostettua myös kotiin viemisiksikin. Suomesta olen löytänyt Marlenkaa vain Ravintola Vltavasta Helsingistä, joten täytyihän perinteistä Tšekkiläistä hunajakakkua yrittää myös itse leipoa.
 
Klasický medový dort MARLENKA®

Marlenka annos Ravintola Vltava, Helsinki

Perinteisen Tsekkiläisen hunajakakun ohjeen löytäminen ja kääntäminen ei sitten ollutkaan niin helppoa. Lopulta päädyin tähän "pörröisen hunjakakun" ohjeeseen.
 
 

Taikina:
3 rkl hunajaa
1 tl etikkaa
200g vehnäjauhoja
120g hienoa sokeria
4 munaa
1 tl soodaa
 
Kerma:
1 dl (kuppi) smetanaa
2 dl kermaa
tomusokeria
 
Koristeeksi:
hienonnettuja saksanpähkinöitä
(suklaata)
 
 
1. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaisista ja sokerista kova vaahto. Lisää keltuaiset vähitellen, samoin hunaja. Sekoita sooda etikkaan ja lisää seokseen. Lopuksi sihdatut jauhot varovasti nostellen.
 
2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunissa n. 175 asteessa kunnes kakku on kypsä. (alkuperäisessä ohjeessa ei ilmoitettu uunin lämpötilaa).
 
3. Jäähdytä kakku ja leikkaa kolmeen osaan.
 
4. Vatkaa kerma ja tomusokeri. Lisää sokeria oman maun mukaan. Lisää lopuksi smetana. Kostuta kakkupohjaa hunajavedellä (tätä ei ohjeessa sanota, mutta mieletäni kosteampi kakku on parempi). Täytä kakku kerma-smetana seoksella. Levitä seosta myös pinnalle. Koristele kakku saksanpähkinä rouheella. (Tee vielä sulatetulla suklaalla pintaan koristeraidat.) Anna kakun jäähtyä/vetäytyä jääkaapissa.
 
 
Oma arvio: Tämä kakku onnistui mielestäni ulkonäöllisesti hyvin, mutta maku ei ole lähelläkään Marlenkaa. Marlenka on paljon makeampaa kuin tämä kakku. Tykkäsin kuitenkin tuosta kerama-smetana seoksesta, mutta makeutta tämä kakku kaipaa lisää. Perinteisen tsekkiläisen hunjakakku reseptin etsiminen jatkuu siis edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti