Rohlík on pitkänmallinen sikarin tai jousenmuotoinen "sämpylä/patonki".
Näitä myydään kaikissa kaupoissa ja leipomoissa Tšekeissä.
Löysin netistä monenlaisia ohjeita; toiset tehdään maitoon ja niissä käytetään munaa, toiset taas veteen. Rohlíkin sisään voi leipoa täytteen ja pinnan voi voidella munalla, vedellä tai olla voitelematta. Pinnalle voi ripotella suolaa tai jotain siemeniä tai olla ripottelematta mitään. Itse päätin kokeilla mahdollisimman yksinkertaista ohjetta, joka on tehty veteen.
Ainekset:
260ml haaleaa vettä
20g öljyä (1 rkl)
10g suolaa (2 tl)
500g puolikarkeita vehnäjauhoja
17,5g tuore hiivaa (1,5 tl kuivahiivaa)
5g sokeria (1 tl)
Sekoita pieneen määrään vettä hiiva ja sokeri. Sen jälkeen lisää loput ainekset ja tee taikina. Anna taikinan nousta n. 40 minuuttia.
Jaa taikina n. 15 yhtäsuureen palaseen. Pyöritä pyöreiksi pulliksi. Anna nousta vielä 10 minuuttia. Tämän jälkeen kauli soikioiksi (tai kolmionmallisiksi) ja rullaa. (Video)
Voit voidella "rullat" kannanmunalla ja ripotella pinnalle vaikka juustoa (tällä kertaa laitoin unikonsiemeniä), jos haluat. Paista 200 asteessa n. 10 - 15 minuuttia. Nosta "rullat" jäähtymään ritilälle.
Oma arvio: Pitäisi kokeilla myös maitoon tehtynä.
Ainekset:
260ml haaleaa vettä
20g öljyä (1 rkl)
10g suolaa (2 tl)
500g puolikarkeita vehnäjauhoja
17,5g tuore hiivaa (1,5 tl kuivahiivaa)
5g sokeria (1 tl)
Sekoita pieneen määrään vettä hiiva ja sokeri. Sen jälkeen lisää loput ainekset ja tee taikina. Anna taikinan nousta n. 40 minuuttia.
Jaa taikina n. 15 yhtäsuureen palaseen. Pyöritä pyöreiksi pulliksi. Anna nousta vielä 10 minuuttia. Tämän jälkeen kauli soikioiksi (tai kolmionmallisiksi) ja rullaa. (Video)
Oma arvio: Pitäisi kokeilla myös maitoon tehtynä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti